WijkJury bezoekt 'Slaap' in kunsthal KAdE
Op zaterdag 19 oktober bezocht WijkJury Amersfoort de tentoonstelling ‘Slaap’ bij kunsthal KAdE. We kregen een rondleiding van Machteld die ons meenam in de vier fases van slapen en alles wat daar omheen gebeurd.
Slaap
Slapen, zo vertrouwd maar oh zo vreemd. Zoals eten en drinken is het een eerste levensbehoefte. Een dagelijks wederkerend fenomeen waar je een derde van je leven met behulp van een interne biologische klok aan over geeft. Tijdens de slaap worden je hersenen schoongespoeld waardoor verbindingen tussen hersencellen veranderen en waarbij sommige connecties sterker worden zodat je dingen onthoudt. En niet onbelangrijk, slaap helpt ook om stress en emoties minder hevig te maken. De wetenschap heeft inmiddels al veel ontdekt, maar niet alles en daardoor blijft het ook in het domein van de kunsten een interessant gegeven (bron: kunsthal KAdE).
Corine:
Het leukste van de tentoonstelling vond ik dat het überhaupt bedacht is om een tentoonstelling te organiseren die over slapen gaat. Het ziet er zo logisch uit terwijl ik me realiseer dat dit helemaal niet eenvoudig is om dit niet alleen te bedenken maar ook uit te voeren. Slapen is iets wat we allemaal doen en onze kijk erop is uniek. Zo ook bij al deze kunstwerken, wat een verscheidenheid in vorm en materiaal maar ook in tijdperiodes, een beeldje uit de 18de eeuw maar ook kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling, soms ter plekke, gemaakt zijn.
Educator Machteld wist veel te vertellen ook over maakprocessen en over slapen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je relativeringsvermogen ’s nachts ook slaapt waardoor je het ’s nachts ook letterlijk zwart kan inzien. Het was wel echt een tentoonstelling die met uitleg boeiender werd. De deelexpositie in de Mannenzaal voegde voor mij daardoor wat minder toe.
Dorea:
Ik was verrast door de tentoonstelling! Het maakte het bijzonder door de rondleiding die we kregen. Dat was super fijn, ze weet er veel van en anders zou je er veel minder van mee krijgen.
Wat mij het meest raakte en waar ik nog steeds aan terugdenk was het laatste kunstwerk van het meisje dat op haar buik op het bed ligt. Heel naar en triest gevoel kreeg ik daar bij. Het was alsof ze bang en verdrietig was. Het raakte me zeer.
Henriet:
Ik was al vaak voorbij KAdE gewandeld en had ook al veel posters over deze tentoonstelling zien hangen. Het thema pakte mij van te voren niet, maar het bleek onverwacht boeiend en mooi verbeeld aan de hand van bijzondere kunst en informatieve teksten. Machteld die ons rondleidde, kon er erg leuk over vertellen, maar ik denk wel dat ik het zonder de rondleiding minder interessant had gevonden.
Karijn:
Ik heb erg genoten van de tentoonstelling Slaap! Machteld betrok ons door eigen en eerlijke beschrijvingen bij verschillende kunstwerken en kustvormen. De tijd vloog om!
Liesbeth:
Dit was mijn eerste kennismaking met de Wijkjury Amersfoort. Een welkom tijdens een kopje koffie in Kunsthal KAdE en alvast kennisgemaakt met een aantal leden.
We bezochten daarna de tentoonstelling. Voor ons is slapen een dagelijks terugkerend ritueel, waar je de ene nacht soms beter in slaagt dan de andere keer. Des de boeiender te zien hoe groot de diversiteit is waarmee de kunstenaars het thema hebben vormgegeven. Van borduurwerken, gedetailleerde schilderijen tot films, lichtinstallaties en indrukwekkende bronzen beelden.
Ieder aspect van slaap werd apart belicht. De prettige en leerzame toelichting van onze gids Machteld op de kunstwerken maakte het bezoek nog veel aantrekkelijker. Met haar uitleg activeerde ze je eigen creativiteit waardoor het bezoek meer diepgang kreeg. Tot slot brachten we een bezoek aan de monumentale Mannenzaal van het St.Pieters en Bloklands Gasthuis. In combinatie met de ook daar aanwezige moderne kunst voegde dit bezoek weer een nieuwe dimensie toe aan het thema ‘slaap’.
Rebecca:
Er waren interessante stukken die me raakten. Zoals een vijf (VIJF!) uur durende film van Andy Warhol waarin hij zijn harige, naakte vriend filmde terwijl deze sliep. Ik voelde lichte schaamte om ongebreideld een kwetsbare, slapend mens te gaan bekijken. Gids Machteld wist het mooi in context te plaatsen: in die tijd was alles snel/speed-scoren. En dit werk stond daar lijnrecht tegenover.
Er was nog veel meer te zien natuurlijk! Machteld vertelde ondertussen interessante feiten over slaap – wisten jullie bv dat onze hersenen in delen slapen? En ons relativeringsvermogen ‘s nachts uit staat waardoor piekeren toeneemt? Toch bleef het geheel wat afstandelijk. Het fenomeen slaap werd onderzocht, maar kon me niet echt pakken. Het bleef me vaak wat te cerebraal, met foto-series en meer plat werk.