WijkJury bezoekt Excursie Thuishaven van De Luie Honden bij Spoffin

WIJKJURY AMERSFOORT BEZOEKT | EXCURSIE THUISHAVEN VAN DE LUIE HONDEN | SPOFFIN

Op vrijdag 26 augustus bezocht de nieuwe samenstelling van WijkJury Amersfoort de eerste voorstelling van het seizoen op Festival Spoffin: Excursie ‘Thuishaven’ van De Luie Honden.

Deze locatietheatervoorstelling was niet op één plek, maar nam ons mee op een bijzondere tocht door het centrum van Amersfoort. We werden in drie groepen verdeeld en onze verrekijker was geel. We kregen ook een gids die in het geel gekleed was.
We werden door de gids in de stad rondgeleid en kwamen ook op plekken binnen waar je anders niet zo snel binnenkomt of gaat.
We kwamen bijvoorbeeld binnen in een plek waar daklozen wonen op een eigen kamer. Er stond een vrouw die ging vertellen hoe ze dakloos was geworden.

Yvonne: “Ik moest er bijna om huilen. Toen zei Elly tegen mij: het is gespeeld. Dat had ik even niet door. Ze deed het goed.”

De gids leidde ons verder door de binnenstad, waar de meest onverwachte dingen gebeurden. Zo kwamen we bij een vluchteling die haar heimwee wegzong, maar die ons bezoek niet kon waarderen. Een stelletje dat ruzie maakte en de kleding uit het raam gooide. Een optreden in het oudste ziekenhuis van Amersfoort, wat in het water viel, want de zangeres kwam te laat en was haar jurk kwijt. Verder door het park waar een muzikant zijn eigen huis kamertje had gemaakt. WijkJurylid Ina werd uitgenodigd op de thee. Een dakloze man, die graag een jurk bleek te dragen, stortte zijn hart uit bij WijkJurylid Elly en een ander publiekslid.

Yvonne: “Ze lieten de kwetsbaren zien in onze samenleving, dat kan eenieder overkomen. Iedereen heeft zijn verhaal. Het is niet zo vanzelfsprekend dat we een dak boven ons hoofd hebben, genoeg te eten en drinken hebben. Maar bovenal vrijheid hebben en ons veilig mogen kunnen voelen.

Elly: Ik vond het best ontroerend. Gewoon een alledaagse dag in Amersfoort dus. Het na gesprek met de héle crew, afgeschminkt, dat wel, was onthullend, omdat sommigen eerst dachten dat de situaties ècht waren. Een compliment voor de acteurs dus. Het was onze eerste voorstelling, maar deze scoort vast heel hoog op de lijst.”