WijkJury bezoekt 'De stad en het water' in Museum Flehite

Op zondag 29 september bezocht WijkJury Amersfoort de tentoonstelling ‘De stad en het water‘ bij ‘Museum Flehite‘. Het was de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen en dus de vuurdoop voor een nieuwe groep WijkJury leden. We kregen een rondleiding van Karen Wins, manager educatie bij Museum Flehite.

De stad en het water
Water is nuttig, van levensbelang zelfs, maar in ons laaggeleden land soms ook gevaarlijk en levensbedreigend. Museum Flehite laat de relatie zien van mensen met water in het verleden, het nu én in de toekomst. Samen brengen de kunstwerken de waterverhalen van Amersfoort tot leven en duik je in de strijdige rollen die het element in ieders leven speelt (bron: Museum FLehite).

Anne-Loes:
Door Karens bevlogenheid was de aftrap van dit jaar wat mij betreft in een drietal onderdelen te beleven; informatie over Flehite zelf; stukje geschiedenis van Amersfoort en als derde de connectie van onze stad met het water. Ik heb genoten van de voltooide installaties en vooral ook van de achterliggende gedachten die daarna vooraf zijn gegaan.

Henriet:
De schilderijen van Withoos en van Wittel, die je niet kunt missen, vind ik altijd leuk om te zien, en de tijdelijke “Schatkamer” van Studio Zand is een parel! Hierna dompelden wij ons onder in de tentoonstelling “De stad en het water”. Ik had er van tevoren geen voorstelling bij en was tot nu toe aan het verdronken huisjes in het water van de Westsingel voorbij gelopen, maar de tentoonstelling overtrof mijn verwachting. Het water in en om Amersfoort dat de stad deed groeien en kunstenaars inspireerde kwam tot leven door de vragen en kennis van Karen. Samen kijken prikkelde mijn verbeelding en ik kreeg meer begrip voor de samenhang en de loop der dingen.

Rebecca:
Vandaag kregen we een superleuke rondleiding door de expo “De stad en het water”, waarbij zowel het historisch perspectief als de hedendaagse vraagstukken een vorm krijgen. In eerste instantie was het voor mij wat zoeken naar de rode draad in de diverse werken, en voelde het voor mij allemaal als losstaande stukken, maar door de rondleiding van Karen kwamen de stukken voor mij echt tot leven.
Zoals in het werk van Ans Bakker, die met haar installatie van glas en metaal de waterdraagsters (en bierbrouwers) van toen een plek geeft bij het vraagstuk rondom schoon water nu. En de leidinghuizen die verrassend mooie schaduwen creëerden.

Corine:
Voordat ik naar de tentoonstelling ging had ik de kunstwerken al in de gracht gezien (het huis en het rad) en dat maakte het voor mij heel uitnodigend om deze thematentoonstelling te bezoeken.
We hadden het geluk dat we een rondleiding kregen, want hierdoor kregen we heel veel interessante informatie. Op basis van wat ik buiten gezien had dacht ik binnen ook wat meer moois te zien maar ik denk dat ik zonder rondleiding langs de meeste werken gelopen zou zijn. Het werd zoveel interessanter met uitleg en prikkelende vragen over wat zien we hier nu eigenlijk. Mijn favoriete kunstwerk was de borstenweckpotten, deze vond ik visueel heel tof! Ik denk niet dat ik de tentoonstelling op eigen houtje was gaan bezoeken. Daarvoor vond ik het niet boeiend genoeg.
Kortom de uitleg (en het gezelschap) maakte het bezoek fantastisch maar de tentoonstelling zonder dat zou niet genoeg geweest zijn.