WijkJury bezoekt de expositie van Philip Haas bij Museum Flehite

Op zaterdag 25 maart bezocht WijkJury Amersfoort de expositie ‘Sculpture Breathes Life’ van Philip Haas bij Museum Flehite.

Philip Haas is is een veelzijdige, Amerikaanse kunstenaar. In zijn overzichtstentoonstelling in Museum Flehite zijn beelden, reliëfs, filminstallaties, fotowerken, een performanceregistratie en schilderijen te zien.

Yvonne: Ik vond het heel indrukwekkend. Ik werd heen en weer geslingerd tussen emoties. De ene keer vond ik het heel mooi, lieflijk en zelfs aandoenlijk, dan weer bizar en niet prettig om naar te kijken. Ik was ook vol verbazing en bewondering over hoe het bedacht en gemaakt was.
Hoe hij de vier seizoenen en de vier elementen vanaf schilderijtjes uitvergrootte en van alle kanten uitbeeldde is prachtig.
Ook vond ik de video-installatie gebaseerd op de 18de eeuw fresco’s, die hij op het plafond laat bewegen prachtig.
De beelden waren soms niet prettig om te zien, maar de muziek bij sommige films vond ik verzachtend.

Ina: De tentoonstelling was echt een naar mijn interesse: veel geschiedenis en film. Philip Haas heeft er een goede draai aan gegeven. De beelden van de Vier Jaargetijden vond ik erg mooi, vooral lente en zomer. Ook de man met de bolhoed in drievoud. De video-installatie ‘Apollo & The Continents’ vond ik erg mooi, net een scène uit een van de boeken die ik graag lees, over goden en magie. De andere filmpjes waren iets minder: de muziek was mooi, maar het was wel dramatisch. Ik had nog wel wat langer willen kijken omdat het zo boeiend was.
We kregen een hele boeiende rondleiding en vooral een goede inleiding. Veel aan gehad. De makers hebben er mooie werken van gemaakt. Had er wel bij willen zijn. Jammer dat Amerika zo ver weg is. Museum Flehite heeft er goed aan gedaan om het naar hier te halen.

Willem: Ik vond het een leuke inspirerende tentoonstelling waarbij ik de beelden ‘The Four Seasons’ met name mooi vond. De wijze waarop deze beelden gemaakt waren was erg kunstzinnig. In diverse werken komen ook wel gelijksoortige thema’s als de vier seizoenen voor, zoals de vier elementen lucht, water, vuur en aarde. De filminstallaties vond ik ook mooi om te zien, met name ‘The Butchershop’ en ‘Apollo & The Continents’. Er zaten mooie vondsten in, zoals bij ‘The Butchershop’, waar de schilder op het ene scherm te zien was en de slagerij op het andere scherm.

Joyce: Verleidelijk, meeslepend, sensueel en heel veelzijdig in combinatie met kunst van andere kunstenaars!

Jesca: Ik vond het een hele bijzondere tentoonstelling en heb ‘m al aan verschillende mensen aangeraden. De uitleg van Karen had echt toegevoegde waarde. Door de achtergrondinformatie ging je veel beter kijken naar de verschillende kunstobjecten. De reis door de kunstgeschiedenis was heel interessant, maar ik vond vooral de films veel toevoegen. Normaalgesproken zou ik gewoon langs schilderijen als die van de slagerij zijn gelopen. Ik zou ze eng of onaantrekkelijk hebben gevonden. Maar door de films, de opstelling van de beeldschermen en de vertoning van het verhaal achter het schilderij, raakte ik helemaal gefascineerd en kreeg ik ook meer begrip voor de schilderijen. Datzelfde geldt voor de film n.a.v. de plafondschildering. Ik vond het echt heel erg de moeite waard.