WijkJury Amersfoort bezoekt 'Odiezee' van Holland Opera

Op zaterdag 7 januari bezocht WijkJury Amersfoort de voorstelling ‘Odiezee’ van Holland Opera in hun eigen Veerensmederij.

We werden van te voren in de foyer getrakteerd op een uitvoering van het Holland Opera Kinderkoor. Vanaf het balkon zongen ze hun climate carols: Liedjes door Niek Idelenburg gecomponeerd op teksten van Greta Thunberg.

Yvonne: Ze waren heel enthousiast en ze hadden er duidelijk plezier in. Het klonk heel mooi en ik vond het aandoenlijk.

Ina: Het kinderkoor heeft heel goed gezongen. Later hoorde ik ze toen ik stond te wachten. Ze zeiden hoe trots ze op hun optreden waren en dat ze nu ook artiesten waren. Ik wens ze het beste!

Na het voorprogramma konden we de zaal in. De voorstelling is (heel) licht gebaseerd op de Odyssee van Homerus en gaat over een meisje dat zich zorgen maakt over het stijgen van de zee. Ze woont met drie moeders, drie hoog achter, dus die zien weinig van wat er gebeurt. Ze besluit om op zoek te gaan naar haar vader, die op zee is, om de wereld met hem te redden.

Yvonne: Het meisje wordt Odiezee genoemd en is gespeeld door Vera Fiselier. Ze speelt haar rol vol enthousiasme, in haar mimiek lijkt ze zelfs wat op Greta Thunberg. Er wordt duidelijk gemaakt waar ze zich zorgen over maken.
Er zitten veel gezinnen in de zaal omdat het een familievoorstelling is. Je hoort duidelijk reacties van de kinderen door de zaal, die begaan zijn met het onderwerp klimaatverandering wat te begrijpen is, het gaat over hun toekomst. Na afloop van de voorstelling hadden we een nagesprek met de spelers en andere medewerkers. Ik vond het een mooie en waardevolle afsluiting.

Joyce: De spelers wisselen energiek tussen hun (dubbel)rollen. Het decor met verlichting was heel gevarieerd en creatief opgesteld. Opera is niet ouderwets maar heel vernieuwend. Echt prachtig gezongen in combinatie met de accordeon die de hele voorstelling heeft begeleid.

Willem: Ik vond het goed acteerwerk en een heel creatief bedacht podium. Jammer dat de accordeon te hard klonk alleen: die over stemde alles.

Emine: Ik vond vooral drie moeders grappig met twee mannen en een vrouw. Op het eind ik dacht dat ze haar vader zou zien, maar helaas niet.

Wilma: Ik vond het een grandioos mooi stuk om te horen en te zien. Ik vond alleen jammer dat de accordeonist wat te hard speelde maar dat lag ook aan de geluidsman. En het gesprek na afloop met de acteurs was mooi, ze luisterden aandachtig naar de vragen.

Elly: Een geweldige voorstelling over een lastig onderwerp. Klimaat! Maar de regisseur Rianne Meboer heeft er samen met Abdelkader Benali een prachtig verhaal van gemaakt. Geïnspireerd door Greta Grünberg wordt er een wervelende opera gespeeld. De acteurs waren geweldig, volop expressie in hun gezichten en zoals de “moeders” steeds keuvelend weer het podium verlieten, dat was erg grappig.

Ina: Zeker een moeilijk onderwerp, nu de ijskappen smelten en er overal plastic in de zee drijft: dit is een heel goed verhaal. Dit hebben ze heel goed aan ons laten zien. Het napraten vond ik ook goed, hopelijk kunnen zij er ook wel wat mee.