Museum Flehite - Over velden en wegen

WIJKJURY AMERSFOORT | OVER VELDEN EN WEGEN | MUSEUM FLEHITE

Op zaterdag 18 september 2021 bezocht WijkJury Amersfoort haar allereerste tentoonstelling ‘Over velden en wegen’ bij Museum Flehite. Deze tentoonstelling is onderdeel van het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’. Museum Flehite richt de aandacht op de diversiteit van het Nederlandse landschap, en dat van Amersfoort en omgeving in het bijzonder. Ook de kunst zelf is heel divers: van moderne fotografie tot schilderkunst uit de 18e eeuw: en dat allemaal door elkaar heen op de bovenste verdieping van het museum.
Alle wijkjuryleden waren onder de indruk van de hoeveelheid en de verschillende soorten kunst die de tentoonstelling liet zien. Alles hing door elkaar, dat was bewust zo gedaan. Sommigen vonden dat het beter in chronologische volgorde kon hangen, hoewel je dan wel minder vergelijkingen kon maken.

Iedereen wees verschillende favorieten aan, zoals het abstracte schilderij met felle kleuren en een opkomende maan (Marlies) en het vroegere werkje van Mondriaan (Jesca). Maar iedereen was fan van het schilderij dat gelijk om de hoek hing van een weelderig landschap met koeien. De haartjes waren zo gedetailleerd, je kon ze bijna aaien.
Ook het werk van de twee kunstenaars die alle twee Withoos heetten: waarbij fotografie en schilderkunst samenkwamen, sprak de WijkJury aan. ‘Je wordt echt op het verkeerde been gezet, dat is leuk!’ Lees hieronder wat de verschillende WijkJuryleden te zeggen hadden over de tentoonstelling:

Serpil:
Je kunt hier echt zien hoe kunstenaars met dezelfde materialen andere dingen maken. De ene met spikkels, de andere met klodders. Elke keer als je kijkt, zie je wat anders. Het is echt je tijd waard.

Berfu:
Ik ben verbaasd hoe gedetailleerd de schilderkunst uit de 18e eeuw eigenlijk is, nu ik er echt goed naar kijk.

Jesca
Wat ik leuk vind aan de tentoonstelling, is de variëteit aan technieken: fijne en grove olieverfschilderijen, aquarellen, pentekeningen, collages, foto’s, en een combinatie van foto en schilderkunst. Ik ga zeker nog een keer kijken en ben benieuwd of de knotwilgen van de vroege Mondriaan dan nog steeds mijn favoriete schilderij is.

Emine
Ik was benieuwd wat voor verf ze vroeger gebruikten. Dat weet ik nu: olieverf. Ik vind het mooi hoe ze met deze verf diepte konden maken.

Noura
Ik ken deze plek! Hier gebeuren heel veel ongelukken. Daarom is het goed dat er zoveel waarschuwingen staan, en dat komt terug in het schilderij. Het is stil maar toch spannend.

Willem
Dat abstracte spul spreekt me wel aan. Daar moet je echt heel goed kijken, en dan zie je ineens een lampje in het bos.

Elly
De laatste tijd zie ik mensen zoveel foto’s maken van mooie luchten, maar dat is al sinds de 17e eeuw. Er is eigenlijk niets veranderd.