Museum Flehite - Ander licht op Withoos

WIJKJURY AMERSFOORT | ANDER LICHT OP WITHOOS | MUSEUM FLEHITE

Op zaterdag 28 mei 2022 bezocht WijkJury Amersfoort haar laatste tentoonstelling van dit seizoen: ‘Ander licht op Withoos’ bij Museum Flehite. In deze tentoonstelling zien we werken van de bekendste schilder van Amersfoort: Mathias Windhoos (1627), werken van zijn kinderen, én fotografisch werk van zijn verre kleinkind: Hans Withoos (1962), een hedendaagse fotograaf die collage-achtig te werk gaat, en als basis de schilderijen van zijn betovergrootvader Mathias.

De werken van Hans en Mathias hingen door elkaar. Af en toe ook werk van een Italiaanse schilder of iemand anders om de context waarin Mathias werkte te laten zien. De eerste twee kamers van de tentoonstelling waren een beetje rommelig: hoe moesten we nou lopen, hoorde dit er ook bij? Maar al gauw kregen we de smaak te pakken. De ene gruwelde lekker bij de vele verwijzingen naar de dood op de schilderijen van Mathias, de ander vond het toch wel heel deprimerend. Gelukkig waren daar de werken van Hans: fris, hoopvol, intrigerend en strijdbaar. De WijkJuryleden waren allemaal te spreken over de gefotografeerde ‘personages’ van Hans. Jesca vatte het mooi samen: “Ze strijden allemaal om hun eigenheid te behouden.”

Serpil: Ik vind het bijzonder dat Hans de werken van zijn voorvader gebruikt. Zo eert hij zijn familie.

Jesca: (Kijkend naar de donkere werken van Mathias) Zou die man ooit gelachen hebben?

Emine: Ik merkte op dat er teveel donkere kleuren gebruikt waren.

Durdu: Ik hou niet van de glans op de schilderijen of het glas. Ik zeg altijd: nooit met glans werken: dan kan je het niet goed zien met dat licht.

Elly: Zo leuk dat je hoe langer je keek, meer kon zien. Serpil zag ineens een wolf en ik zag in een ander schilderij ineens een muisje.

De WijkJury vroeg zich hardop af hoe deze tentoonstelling zou werken voor kinderen. Elly wist dat ze bij Museum Flehite veel voor en met kinderen doen. Maar zou het dan niet te griezelig zijn? De vraag of de WijkJury deze tentoonstelling zou aanraden, werd unaniem met “Ja” beantwoord.

Serpil: Jazeker, ik heb het al gedeeld op insta!