Mondriaanhuis - Ode aan het landschap

WIJKJURY AMERSFOORT | ODE AAN HET LANDSCHAP | MONDRIAANHUIS

Op zaterdag 8 oktober 2021 bezocht WijkJury Amersfoort de tentoonstelling ‘Ode aan het landschap’ in het Mondriaanhuis. De tentoonstelling is klein maar fijn, begint in een ruimte en strekt zich door het geboortehuis van Mondriaan heen. De WijkJury was onder de indruk van het vroegere werk van Mondriaan. De schilderijen van landschappen die van hem in de tentoonstellingsruimte hingen, gaven precies aan hoe hij van kwaststreken naar rechthoeken is gegaan, vond WijkJurylid Jesca. “Je ziet die schilderijen vervagen in blokjes!” Voegt Elly daaraan toe.

Nadat de WijkJury de tentoonstelling bekeken had, was er een nagesprek met kunstenaar John Konijn, van wie ook een aantal werken in de tentoonstelling te zien waren, en wiens schilderijen we ook al te zien kregen bij Museum Flehite, bij de tentoonstelling ‘Over velden en wegen’, die we in september bezochten.

Willem: Ik snap kunst niet.
John: Ik ook niet!
Serpil: Wat is kunst?
John: Dat is als de kunstenaar zegt: dit is kunst.

De WijkJury mocht John alle gekke vragen stellen die ze maar konden bedenken. Durdu was benieuwd hoe John zijn huis schoonhield, met al die verf overal. Gelukkig heeft John een atelier, vertelde hij. Jesca was benieuwd hoe hij op het plisségordijn-effect was gekomen bij zijn schilderijen (waarbij hij met een kwast golfjes maakt dwars over een schilderij heen). John vertelde dat hij verbaasd was dat hij de enige was die dat deed. Serpil was benieuwd of iedereen zijn kunst kon open. Dat kon, vertelde John.

Bij het jassen aantrekken verzuchtte Serpil: “Ik woon hier al 43 jaar en ik ben hier nog nooit binnengeweest, terwijl ik hier zo vaak voorbij ben gefietst. Daar verbaas ik me zo over nu ik hier ben!”

Lees ook het mooie artikel dat Jeroen de Valk schreef voor AD Amersfoortse Courant.

De foto bij deze reportage is gemaakt door Cees Wouda.