Mondriaanhuis - LEF!

WIJKJURY AMERSFOORT | LEF! | MONDRIAANHUIS

Op zaterdag 30 april 2022 bezocht WijkJury Amersfoort de tentoonstelling ‘LEF!’ in het Mondriaanhuis. We kregen eerst uitleg van curator Joyce de la Croix. Ze legde uit dat de link die Mondriaan had met de uitgekozen jonge afstuderende makers aan de HKU eigenlijk neerkomt op de titel van de tentoonstelling: lef hebben! Dat zag de WijkJury terug in de werken van vooral Tian Teng en Hannah Meijer.

De eerste werken die we zagen waren die van Marloes Roeper. De WijkJury vond haar werken zacht, rustgevend en mooi. Er ontstond een kleine discussie over de vallende stippen op haar grote landschapsschilderij. Is het sneeuw? Zijn het vallende bladeren? Of bloesem? De conclusie was: waarschijnlijk sneeuw en het maakt ook helemaal niet uit. Je mag zelf weten wat je erin ziet.

Daarna zagen we de schilderijen van Tiang Teng. Jesca was onder de indruk van haar gebruik van licht. Emine vond het heel leuk dat het doorkijkjes waren, alsof je van buiten naar binnen keek, en dacht dat het wel mooi zou passen in een tuin.

Boven waren er nog twee ruimtes ingericht voor de LEF-kunstenaars. De installaties van Hannah Meijer: de kleedjes tussen de houten platen, maar vooral de verschillende texturen wol tussen het plexiglas, dat onder het kunstwerk uit ‘lekte’ op de vloer als schaduw, maakten indruk. Het thema vonden we helder, en het was interessant dat je er meerdere dingen in kon zien. Een landschap, een kaart, je darmen en zelfs je navelstreng. De textielwerken van Boukje Kemper vonden we vrolijk en eenzaam tegelijk. Vol herinneringen maar tegelijk supertastbaar. Emine kon aan de rest uitleggen wat een borduurmachine was, waarmee veel was gewerkt.

De allerlaatste ruimte was helemaal bovenin. Een installatie van Monika Nowak. Een kunstenares die graag humorvolle kunst maakt. En we hebben gelachen: uit ongemak, uit onbegrip, uit alles behalve herkenning. Jesca vond het intrigerend, juist omdat ze het niet snapte. Maar, zoals Elly opmerkte: hoe langer we daar stonden, hoe meer het voelde alsof we in een prentenboekje stonden, hoe meer verhalen er kwamen. Het kunstwerk zette ons ‘aan’.

LEF! Is een veelzijdige, vrolijke én eenzame tentoonstelling van een paar veelbelovende kunstenaars die aan de ene kant heel erg uiteenlopen, maar aan de andere kant hetzelfde lef vertonen als Mondriaan zelf. En als je er niks van begrijpt: dompel je er dan in onder. Dan komen de verhalen vanzelf.