Flint - 'Het Zwarte Raam' van Orkater

HET ZWARTE RAAM | ORKATER | FLINT

Op vrijdag 24 september was WijkJury Amersfoort te gast bij Het Zwarte Raam van Orkater in Flint. Een man en een vrouw wonen op een vlakte. De man is buiten steeds in vergaderingen, de vrouw is thuis en schrijft. Echtelijke ruzietjes veranderen gedurende het stuk naadloos in een wanhopige zoektocht naar een weg uit het einde der tijden.

Het kon weer. De zaal in Flint mocht voor drie kwart vol, en het was tijd voor de première van Het Zwarte Raam van Orkater. In de zaal merkte de WijkJury dat iedereen het eigenlijk wel spannend vond. De mensen van het theater, het publiek, en zelfs misschien de muzikanten en acteurs op het podium. Het was voor iedereen wennen: samenzijn.

Het Zwarte Raam is een stuk waarin verteld wordt dat we de hoop in onze eigen handen hebben. De WijkJury was onder de indruk van het verhaal en hoe de muziek en de tekst steeds in elkaar overgingen en elkaar versterkten. Het Zwarte Raam is eigenlijk het scheppingsverhaal maar dan omgekeerd, herkende de WijkJury. En of de gedachtelezer die plotseling in de haard verscheen nou Jezus of de duivel was, daar verschilden de meningen over.

Elly:
Het is eigenlijk een soort parallelle werkelijkheid waar we naar keken. In het begin was het verwarrend maar dat vond ik wel heel bijzonder.

Durdu:
De muziek en het spel vulden elkaar perfect aan. Het decor gaf me een beeld waarbij ik het gevoel had dat er meer was dan ik zag.

Emine:
Ik zit nu op theaterles en de tekst onthouden vind ik lastig. Ik vond de tekst mooi en ik vond het heel knap hoe de acteurs dat allemaal konden onthouden.

Serpil:
Ik was er blanco ingegaan, en dat vond ik heerlijk. Ik kon me helemaal overgeven aan het verhaal en ik zat er helemaal in. Dat ga ik voortaan altijd zo doen.