De Lieve Vrouw - 'George & Eran worden veganisten' van George & Eran Producties

GEORGE & ERAN WORDEN VEGANISTEN | GEORGE & ERAN PRODUCTIES | DE LIEVE VROUW

Op vrijdag 5 november bezocht WijkJury Amersfoort de voorstelling ‘George & Eran worden veganisten’ van George & Eran Producties, bij Theater De Lieve Vrouw.

Na de kwesties wereldvrede en racisme, proberen George en Eran nu het klimaatprobleem op te lossen. Ze zijn beiden vader geworden, en denken nu in een wat langere termijn en aan de toekomst van hun kinderen. In hun ‘praatkomedie’ stellen ze samen met Eline van Gils en Nazanin Taheri de bio-industrie en hun eigen carbon footprint aan de kaak.

WijkJury Amersfoort vond het knap dat door de openingsmonoloog van Nazanin Taheri de thematiek gelijk in een breder perspectief wordt geplaatst, misschien zelfs zo dat we als publiek alles wat na deze monoloog volgt, met een korreltje zout moeten nemen. Alle facetten van de klimaatdiscussie werden tijdens de rest van de voorstelling aangestipt, maar wat het antwoord is, dat weten we nog steeds niet.

Na de voorstelling ging de WijkJury in gesprek met de spelers. De WijkJury kreeg hier alles te horen over het maakproces kwam erachter wat er echt was en wat alleen in de voorstelling gespeeld werd. We verklappen alvast: niemand van de spelers is veganist.
Maar, zoals George (recent vegetariër geworden) antwoordde aan WijkJurylid Guido die vroeg of hij spijt had dat hij niet eerder begonnen was: ‘Ik heb dat nu voor mijzelf besloten, en dat beslissen kan altijd.’

Willem: Ik vind het best heel leuk. Het zette me aan het denken. Vooral toen ze zeiden dat je adem alleen al CO2 uitstoot.

Marlies: het verhaal over het AZC vond ik erg indrukwekkend.

Jesca: Ik kan me vinden in het personage van Eline: zo van, ‘doe gewoon wat!’.

Elly: Ik had het drammeriger verwacht. Maar het werd vanuit alle kanten belicht.

Guido: Ik vond het interessant om te bedenken wanneer je als individu niet meer schuldig bent.

Serpil: Ik voel me niet schuldig. En elektrische auto’s zijn ook niet alles. Alle parkeerplaatsen voor gehandicapten veranderen in oplaadstations.